Boală mână-picior-gură

Boala mână-picior-gură este o infecție acută virală care afectează cel mai adesea populație foarte tânără; cele mai multe cazuri de înregistrează sub vârsta de 5 ani.

Boala este contagioasă, debutează cu manifestări de tip gripal, urmate de o erupție care afectează cu precădere cele trei zone care o definesc.

Se transmite prin contact direct cu secrețiile infectate de la nivel bucal, cu leziunile din piele, prin picaturile fine pe carele punem în mișcare în timp ce vorbim, prin materiile fecale.

Simptome

Boale are o perioadă de incubație de circa 3-6 zile, după care debutează cu febră scăzută, stare generalaă de rău, lipsa poftei de mâncare, gât roșu, dificultate în alimentare, uneori cu ganglioni măriți și diaree.

Pe palme și tălpi apar pete roșii, uneori dureroase, pe care se dezvoltă vezicule cu o tentă gri, care disipar în 7-10 zile fără a lăsa cicatrici.

Nu esită tratament specific, boala evoluează în media de-a lungul a 10 zile. Putem adăuga soliții de curățare sau anti-puriginoase pe leziunile de pe piele. Veziculele nu vor fi rupte, pentru a limita contagiozitatea și suprainfectarea.

Atenție la riscul de deshidratatre. Administrați copilului cât mai multe lichide.

Evitați alimentele condimentate, băuturile acide, care agravează senzatie de discomfort. Pentru reducerea manifestărilor de la debut (durere în gât, cefalee, febră) paracetamolul sau ibuprobenul sunt suficiente.

3 comentarii

  1. Thanks for a marvelous posting! I really enjoyed reading
    it, you might be a great author. I will make sure to bookmark your blog and will come back someday.
    I want to encourage continue your great posts, have a nice holiday
    weekend!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *