Scarlatina este o boală eruptivă infecto-contagioasă acută, mai frecventă sub vârsta de 10 ani, determinată de variate tipuri de streptococi beta-hemolitici de grup A.
Scarlatina prezintă un caracter sezonier de toamnă-iarnă și primavară. Răspandirea scarlatinei se poate face pe cale aerogenă și prin obiecte, mâini murdare și produse alimentare contaminate cu streptococul beta-hemolitic de grup A.
Contagiozitatea persoanei bolnave de scarlatină durează atâta timp cât streptococul este prezent în nas, faringe, tegumente, după instituirea tratamentului ea reducându-se foarte mult.
Incubația: media de 3-6 zile (1-10 zile).
Debutul: brusc, cu febra ridicata 39-40°C, angină, vărsături, cefalee, odinofagie, stare generală modificată, uneori dureri abdominale.
Modificările specifice ale limbii:
Limba inițial saburală, acoperită cu un depozit cenușiu albicios în prima zi, se depapilează de la vârf spre bază, realizând la 4-5 zile de la debutul scarlatinei aspectul de „limba zmeurie”, cu reepitelizare „limba lăcuită”, în perioada de convalescentă.
Erupția, apare dupa 24-48 de ore de la debut. Aceasta este difuză, stacojie și e punctată de mici bubițe roșii, aspre la pipăit.
Faciesul este tipic, descris ca „masca lui Filatov”, cu paloare peri-buco-mentonieră( în jurul gurii), buze intens hiperemeice( foarte roșii)si obrajii congestionați (roșii)
Diagnosticul scarlatinei
- Exudatul faringian
- Teste de laborator nespecifice: VSH accelerat și un număr crescut al leucocitelor neutrofile (PMN) si eozinofile (EO),
- sumar de urină uneori cu albuminurie
- pasager prezența hematiilor
- rar cilindrurie
- Scarlatina este o boala de izolare și internare obligatorie în spital. Tratamentul durează 7- 10 zile.
- Dupa externare bolnavii de scarlatina vor fi dipensarizați prin examen clinic lunar și cu examen de urină, VSH, ASLO și fibrinogen la 1, 2 luni, pentru a surprinde eventuale complicații