Varicela, Rujeola/Pojarul

Varicela este o boală infecto-contagioasă, cu răspândire extrem de largă, cu manifestări generale, însoțite de erupția specifică bolii sub formă de vezicule, care apar în valuri eruptive succesive.
Varicela este produsă de către virusul varicelo-zosterian.

MESAJE CHEIE

  1. Nu rupeți veziculele, erupția se va extinde foarte mult!
  2. Păstrați igiena, faceți duș în fiecare zi, cu gel de duș folosit direct cu mâna (NU cu burete) și cu șampon lichid pentru păr.
  3. O persoană este contagioasă cu una, două zile înainte ca erupția să îi apară pe piele și până ce dispare ultima veziculă de lichid.
  4. Izolarea trebuie să aibă loc pe perioada contagiozitații, în primul rând pentru a evita îmbolnăvirea celorlalți, dar și pentru a evita complicațiile
  5. După varicelă, organismul se găsește într-o perioadă în care imunitatea este mult scăzută, așa că se recomandă să evităm alte posibile îmbolnăviri!

Rujeola sau Pojarul


Rujeola este o infecție virală produsă de virusul rujeolic care este foarte sensibil la căldură, solvenți organici(soluții de curățare), ultraviolete însă rezistă foarte bine la frig(ca și o curiozitate poate fi conservat ani de zile la -70C).

Cum se transmite?

Transmiterea se realizează prin intermediul picăturilor de salivă și a secrețiilor nazale (tuse, strănut) dar și indirect prin aerul contaminat, contactul cu diferite suprafețe contaminate(jucării, obiecte de mobilier, etc). Sursa de infecție este omul bonav, perioada de contagiozitate începând cu 1-2 zile înainte de apariția simptomelor și până la 5-7 zile de la momentul apariției erupției.
Perioada de incubație, timpul scurs între momentul infectării (contactul cu un bolnav) și apariția simptomelor : este în medie de 8-12 zile.

Cum se manifestă?
a) Debutul : în general brusc cu febra ce poate depăși uneori 39-39,5C, la care se adaugă : indispoziție, inapetență, dureri de cap(cefalee) iar, în scurt timp apar semnele unei infecții respiratorii: secreții nazale abundente, mucoase, strănut hiperlacrimare, înroșirea mucoasei conjunctivale(albul ochiului), fotofobie( nu suportă lumina), umflarea (edemul) pleoapelor dureri de gât(disfagie), amigdale crescute în volum, roșii(congestionate) ragușeală (disfonie), tuse uscată, iritativă sau, dimpotriva productivă

b) Perioada de stare: apare dupa 24-48 de ore de la debutul febrei și are în prim plan accentuarea simptomelor tipice unei infecții respiratorii: congestie (roșeață) intensă la nivelul mucoasei bucale, uneori cu apariția a mici pete, puncte sângerânde (pichete) care fac foarte dificilă alimentarea; limba încărcată, cu depozite albicioase și cu marginile roșii; tipic pentru rujeolă este semnul Koplik:

c) perioada eruptivă:

sunt pete(macule) de diferite dimensiuni ( mici, cât gămălia unui ac sau mai mari până la 1-3 cm), de culoare roz/roșu, neregulate ușor ieșite în relief însă la palpare sunt catifelate și au tendința de confluență; dispar prin apăsare (digitopresiune);

TRATAMENT
a) Măsuri generale:

izolare la domiciliu 7-10 zile; spitalizare în caz de forme severe repaus la pat cu evitarea efortului fizic; hidratare corespunzătoare (apă, sucuri naturale de fructe, supe, ceaiuri); evitarea contactului cu femei însărcinate pentru a reduce la minim riscul de transmitere a infecției.

b) Tratament simptomatic : Pentru scăderea temperaturii se folosesc preparatele pe bază de Ibuprofen(Nurofen, Ibalgin) sau Paracetamol(Panadol, Calpol, Eferalgan) iar în cazurile în care temperatura este foarte mare se poate apela la supozitoarele cu Algocalmin(Novocalmin) precum și la alte metode de reducere a temperaturii (bai răcite progresiv, împachetări).Dozele și ritmul de administrare se stabilesc întotdeauna de către medic.


Cum putem preveni infecția?

Vaccinarea este singura metodă certă de prevenire, vaccinul împotriva rujeolei administrându-se sub forma vaccinului ROR la vârsta de 1 an cu rapel(revaccinare) la 5 ani, LA CABINETUL MEDICULUI DE FAMILIE.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *